mandag 25. mai 2015

Nederland!

Vi dro ut fra Dover i blikkstille vann. Vinden blåste 15-20 knop inn fra syd og strømmen var med oss, så det var drømmeforhold. Vi var heldige:-) Det ble en kjapp seilas over. Vi følte ikke det var så mye fart, men det viste seg at vi fløy over i 10 knop!! Dette gikk så bra at vi fant ut det lureste var å bare fortsette…Vi så at hvis vi seilte hele natten ville vi komme frem til Amsterdam utpå formidagen. Det hørtes jo hærlig ut å ta en seilepause der!!

Seiling langs Belgias kyst.
De hvite klippene i Dover. 
Vindmøllepark  i havet utenfor Nederland ble passert sent på kvelden.
Vi seilte på og var ikke alene utpå sjøen. Her var det nok av aktivitet med store tankbåter, båtsoner, øyer, vindmøller etc. Så det var ingen problem å holde seg våken på nattevakt.
På veien opp til Amsterdam måtte vi gjennom en sluse. Dette er jo spennende for oss som aldri har kjørt båt i sluse før…Det gikk heldigvis veldig greit. Vi kjøre inn, kalte de opp på VHF og ble fortalt den snart skulle åpne.


Vi var helt alene i slusen.

Renate holder båten inntil kanten, mens vannet flyller opp slusen.
Kanalen inn til Amsterdam var idyllisk. Nydelige trær, blomster, mennesker som fisket samt husbåter, cruiceskip og industri. Vi ringte opp til Cruxhaven, en marina rett overfor sentralbanestasjonen som lå veldig sentralt og der snakket de ikke engelsk!! Er det mulig? Jon klarte å gjøre seg forstått på tysk og fikk bekreftet at det var plass til oss. Men når vi nærmert oss marinaen skjønte vi nesten ikke hvordan vi skulle komme oss inn….her var det en liten molo og sannelig på baksiden kunne vi vel klare å lirke oss inn….vi ringte igjen og joda det var bare å komme inn! Vi kjørte inn og her var det trangt…hvor ville de vi skulle legge båten?? Havnemesteren sto med fløyte og tutet i vei og viftet med armene, men det var ikke mulig å skjønne noe utav de viftingen. Vår båt var jo diger i marinaen, likevel sa han at vi skulle legge oss longside med en gang vi kom inn. Vi gjorde som havnemesteren forslo og lå ganske så midt i innkjørselen for alle de andre båtene. Etter hvert forsto vi at her i nederland så fyller de bare på med båter til det ikke er vann igjen…og havnemesterene her var visst frivillige som byttet på oppgaven. Vi hadde da seilt nesten 200 mil fra England og var kommet et godt stykke oppover langs den værutsatte kysten.



Et svært cruseskip passerte oss i kanalen.

Vel i havn var vi spent på Nederland og Amsterdam. Vi tok turen over kanalen med gratis ferje og kom frem midt i byenJ Her er det tilrettelagt for sykler!! Sykkelfeltene var bredere enn fotgjengerfeltene, de hadde egne lyskryss og de syklet fort! Så her måtte vi lære oss å holde oss unna sykkelfeltet og passe opp for syklister… Det var enklere når vi leide sykler her selv!! Det var kjempegøy:-) 

Hærlig med vaffel og is, krem og jordbær:-)
Amsterdam er en nydelig by. Mye vakre bygninger, koselige kanaler, markeder, fine parker, lekeplasser, museum, koselige cafeer og fine butikker. Her var det mye å velge mellom…og vi prøvde å få prøvd ut det meste. Det var jo tilfeldigvis pinse og nydelige vær når vi var her, så byen var stufull av folk og det tok sin tid å komme seg rundt i byen….Syklene økte tempoet veldig!!
Typisk bilde…ingen  følger med;-)

Rebekka på en bro over en av Amsterdams mange kanaler

En fin kirke...

Pizza langs kanalbredden...
Sykkeltur!!!

En Gondol i Amsterdam. Stilig dame som kjørte...
Lunsj i Vondelpark:-)
Det var mye folk i parken!!

Gutta på tur!!

Jentene koser seg foran i sykkelvogna:-)
Is foran Rijksmuseum.

En stor modell av den største krigsbåten til nederlenderne på 18oo tallet.

Kjøkkenredskaper som ble laget til dukkehus.
De var virkelig miniatyrutgaver i helt proposjonale størrelser og material.

Dukkehus som voksne rike damer fikk laget.
De kunne være verd 5 millioner i dagens penger.

Uerstattelige Nachtwacth av Rembrandt.

Nydelig museumshage utenfor.
Gøy lekeplass!
Vi måtte også planlegge turen videre, sjekke vær og velge trase. Været var bedre en meldt og vi kunne gå begge veier. Det skal bli vind fremover, men forhåpentligvis ikke mer enn at det er trygt og komfortabelt. Nå vi nå laster ned værvarsel, ser vi litt på det som ligger foran oss og vi har vi begynt å følge med på skagerak!! Det er jammen ikke langt hjem nå:-)  Vi lurte fælt på trasevalg; skulle vi dra ut til sjøen igjen med en gang eller prøve oss på kanalene. Det så veldig grunt ut og vi er jo dype og vi var usikre på om vi turde det. Ikke har vi guidebok over kanalene heller….Men det er jo alltid gøy å prøve noe nytt og det så ut som en hærlig avveksling å seile på oppdemmet dam uten bølger og tidevann og strøm, med sluser og det hele. Vi var heldige og møtte på noen nederlandske seilere med like dyp båt som oss i havnen. De anbefalte oss på det varmeste å ta innlandsveien og få sett litt av nederland på veien nordover. Det var trygt hele veien for oss, de anbefalte oss havner og byen og vi bet på. Så vi seilte over grunt vann… Når ekkoloddet viste 3 meter har skipperen etter mange måneder i karibien hjertet i halsen, men det gikk veldig greit!! Men det var virklig ikke bare oss utpå fjorden. Det var kjappkjøring til slusen og den ble stappfull. Etter en enkel telling av seilbåter vi kunne se rundt oss utpå fjorden kom vi til 75 stykker!! Det må være ny rekord!!
Like før vi dro fra Amsterdam fikk vi besøk av Åse. Det er kjempekoslig med besøk og kidza storkoser seg med Tante Åse:-)


Fru Svendsen kjører båten ut av slusen.
Åse, Sara, rebekka og Hanna foran på båten.
Slusen er stappfull!!
Vi stoppet i Eikhuize, en gammel nydelig by:-)





Sara og Hanna og Tante Åse i byen med skjeve hus:-)

Byens kirke fra 1500 tallet...


Så i morgen tidlig bærer det ut av innsjøen og opp langs Nederlands kyst til Tyskland og Kielkanalen:-)

2 kommentarer:

  1. Det er så utrolig morro å lese blogginnleggene dine :) Milla er spent på om Hanna rekker hjem til førskoledagen neste fredag?? Milla gleder seg såå, og i dag har hun kjøpt ransel sammen med mormor. Klem fra oss :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi gjør alt vi kan for å rekke førskoledagen. Vi er nå i Danmark og bør klare å nå den store dagen.Tvitvi, for godt vær! Hanna gleder seg MASSE:-)

      Slett