tirsdag 4. november 2014

Forbredelser på Grand Canaria


Vi er nå fortsatt på Grand Canaria og prøver å  forberede oss til den store overfarten. Denne overfarten til Amerika skal vi gjøre sammen med 52 andre båter i ARC+. Så drar det ca 250 andre båter i den vanlige ARCén over ca to uker etter oss. Det kommer til å bli folksomt utpå havet de neste ukene….ARC er en slags seil båtkonkurranse for cruisers (dvs. ikke profesjonelle seilere) fra Grand Canaria til St. Lucia. Det er ikke en regatta, så konkurranseaspektet i dette løpet er tonet ned. De regner ut alle båters "handicap" slik at alle som vil kan delta i vennskapelig konkurranse. Det er mye fokus på sikkerhet og det sosiale. Båten må tilfredsstille alle ARC sine fornuftige og mer spesielle sikkerhetskrav, den blir tracket under overfarten, vi får masse tips, råd og opplæring under seminar og rallyhåndbok og newslettersmed ufattelig mye informasjon. De gule sjortene er rundt for å hjelpe og de har barneclub og ,asse sosiale eventer vi kan bli med på om vi vil og ha tid:-) Alt dette gjør det lettere for oss relativt uerfarne å tilegne oss mye nyttig kunnskap på kort tid. Det er jo så ufattelig mye som kan gå galt i en seilbåt, og det gjelder å være forbredt for det! De sosiale er jo her veldig viktig, da man lærer mye av å snakke sammen om forbredelsene, båter, fiksing og så hjelper  i hverandre.
Dere kan lese mer om ARC her: http://www.worldcruising.com/arc

Vi har valgt å melde oss på ARC+ som går via Cape Verde. Da drar vi den 9. nov fra GC ned til Cape Verde og viderer derfra den 19. nov. Dermed får vi en pause på Cape Verde på ca 5 dager og vi får oppleve Afrika!! Her skal våre to ekstra crew medlemmer: Are (bror til Jon) og Cristian (kompis av Are) mønstre på Delphia. De skal være med på den lange etappen til Karibien og det gleder vi oss til!! Det kommer til å bli luksus med 4 voksne om bord. Det blir også litt spennende å treffe Cristian, da vi aldri har møtt han før, men vi stoler på Are´s dømmekraft og regner med at han er en kjernekar;-)

Vi har fått mye ut av å være med på ARC allerede. De sosiale her på pontong S-17 er upåklagelig!!! Utrolig hyggelige og hjelpsomme folk og masse familiebåter!! Vi er alle her i samme situasjon; langt vekk hjemmefra og klar for å få nye venner vi kan treffe henge med og treffe igjen i Karibien.  Det er svenske, norske , engelske, tyske osv så her får vi øve språkøret vårt alle sammen!!

Las Palmas er den beste plassen vi har vært på i forhold til å utstyre båten.
Vi har fått tak i gode, kjappe og flinke håndverker til å fikse ny kjøle grop (den gamle hadde en så stor lekkasje at det var bedre å kjøpe ny), ekstra oppsett med lys (i tilfelle det lyset vi har ryker- også et ARC-krav), fikset på layzy-baggen og det gamle hovedseilet og nye sidebeskyttelser. Rolnautic, båtsjappen her har det aller mest og GURI så deilig det er å gå i en butikk som har det du trenger!!
Vi har jammen svidd av noen lapper her!!!
De nye seilene kom etter utallige telefoner med DHL og samtale med de på marina kontoret. Det endte opp med at en havnearbeider fulgte DHL bilen bort til oss- det er god service :-)
Det var herlig å få seilene på plass og nå tørr vi ikke bestille mer på internett….

De siste ukene har gått med til å ha skole med kidza, montere på nytt hovedseil, få tak i leiebil(er), olje teaken i cockpit. Vi vet det er delte meninger om oljing av teak, men vår teak ble spist opp av all vaskingen, tørket kjempesent og den tok til seg all skit. Vi er veldig fornøyd med oljingen og det ble kjempefint!!
Vi har handlet mye; båtstasj, julegaver som dro hjem med Axel og julegaver til hverandre, mat, og stasj som skal være med over Atlanteren. Når du vet at du ikke kommer til en by som dette på et halvt år, så er det plutselig en del du trenger. Det er jo vanskelig å hva man vite hva man får tak i over der….de lever jo vanlige liv i Karibien også….Alt er visstnok dyrere.

Det har ikke bare vært arbeid, vi forsøker å kose oss litt inni mellom også, vi er jo tross alt på ferie…..

Sara i klatreveggen!!
Lekeplass med cafe-genialt!!
Både voksne og barn blir bedre kjent!!
Her med en hyggelig svensk familie fra Take Off.

Axel i veggen...


"Våre" fem crazy kidz, ikke rart vi er litt slitne iblandt;-)

Hanna med babyen sin :-) Den enkleste vi har hastt i familien...

Gøy med hengekøye!
Hvor mange er det plass til??? Og hvor høyt kan den svinge??

Den norske båten SPIRIT dukket opp her i Las Palmas og vi hadde mange hyggelige stunder med dem. Vi dro på stranda, vi voksne var på skandinavisk aften mens kidza hadde videokveld i båten og barna lekte rundt i båtene mens vi voksne jobbet. Guttene laget himmelsk mislykket (mat og helse oppskrift-vi prøver å følge med…) mens jentene laget etter fri fantasi. Begge kakene ble godeJ

Sara og Sofie faget fisk

Jenetene ble forvist ut av kjøkkenet, da guttene styrte der.
De valgte da å lage kake på SUP-brettet på kaien.

9 barn på kakefest foran på båten i stormbelysning!

Barna lekte fint sammen. Jonas, Axel og Ovla Mathias hukket skikkelig opp. Rebekka og Marja ble et venninepar, Sara og Anne Sofie lekte godt sammen! Stakkars Hanna slet litt med å bli med i leken….

Torsdag hadde vi leid to biler, da vi er for mange for en og dro å tur på øyen (Dyrt med stor familie!!). Vi dro til Maspalomas og sanddynene, kidza storkoste seg i ørkenen og bølgene…

Maspalomas
Gutta på tur i ørkenen...

Sara hopper!!
Jonas i svevet….
Axel har blitt voksen ombord hos oss...

Rebekka i sanddynene….

Så tok vi turen til Mogan og traff enda en norsk familie på tur; Tonje med familie i Ariane. Vi har kun hatt kontakt på facebook frem til nå og det var artig å endelig møtesJ Gøy å treffe andre nordmenn med barn på seiltur. Vi hadde mye å snakke om og hadde en hyggelig kveld på restaurant, hvor kidza sprang rundt å lekte sammen etterpå. Vi fikk også et hyggelig gjensyn med SPIRIT!! Store planen ble lagt for Karibien med både  jul og nyttårsfeiringer! Men først satser vi å sees på Cape Verde. Det ble sent før vi kom tilbake til båten….

Fredag var det IKEA, sportsbutikk og Lidl på programmet, før vi hadde halloween fering på patongen.
Det ble en kjempe fin feiring  med treats (ikke trics), eple i bøtte konkurranse og jordbær, karamell og lakrissnøre spisings konkurranse!!




Etterpå var det avskjedsfilm med Axel. Det uheldige skjedde at Renate ble syk; diare, vond kropp og feber. Hvor har Renate blitt smittet? Hvor lange vi dette vare?? Hvor mange andre får denne sjuka?? Vil Jon få den?? Vil vi kunne dra den 9. Nov? Vil vi kunne delta på opplegget her??
Utrolig dårlig timet…

Lørdag var det avskjed med Axel.
Snufs, snufs…..Vi kommer til å savne deg!!
Du er velkommen tilbake på Delphia, anytime Axel:-)

Lørdag fikk vi registert oss på ARC+ og Jon skrev under på masse papirer på at skipperen har alt ansvaret for båt og mannskap,at vi ikke kan saksøke ARC om det skjer noe.

Nå søndag formiddag er Renate ganske frisk, bare litt slapp da hun ikke har fått i seg så mye mat på noen døgn og vil ta det litt rolig med spisinga. Ingen andre et smittet!!! Tvitvi at det holder seg slik….For i morgen begynner ARC+ programmet for alvor. Childrens Club som vi har meldt de tre eldste barna inn i (Den har seks års grense så Hanna er for liten-igjen…) har opplegg hver formiddag denne uken . Her kommer barna sammen, blir bedre kjent og får sine egne opplevelser. De skal lære å seile joller, dra en dag på museum og en dag på en fjelltur - sånn ca. Programmet er på spansk så detaljene klarer vi ikke å tyde…Håper de får en fin opplevelse med de andre ARC+ barna….at de er friske og får det med seg.  

Søndag kveld syr Jon nye sofabeskyttelser, mens Renate skriver dette…det er jommen travelt på ferie.

Torsdag kveld kommer besta og mormor til Grand Canaria og vi gleder oss til å se de igjen!!!!

Dette kommer til å bli en hektisk uke, med eller uten sykdom…

1 kommentar:

  1. Koselig å høre åssen det står til med dere. Syns dere får tid til mye. Glad for at dere er nøye med å kontrollere utstyret. mange fine bilder av flokken. Vi regner med å hjelpe til meg litt flytting hos Liv og Jarle neste helg så da skal vi pumpe Axel for nyheter fra hans opphold hos dere. Vi vil gjerne vite når dere er på de ulike øyene i februar, mars eller April. Det går rykter om at noen andre skal besøke dere i vinterferien- i så fall kan vi drøye turen noen uker. Fint hvis vi vet hvor dere er på det tidspunktet vi bestiller billetter. Har lyst til å beske Linn også - hun er visstnok på Union Island - der hun starter opp en ny kaiteskole. Vi har ikke mottatt noe solpanel enda- men det kan jo komme til uka.
    Ønsker dere en t\fin overfart til Kapp Verde- hilsen bestemor og bestefar på Pramsnes

    SvarSlett