onsdag 3. september 2014

Frankrike-Bonifatio også videre mot Spania...

Vi satte kurs mot Bonifatio søndag morgen fra Sardinia. Det var godt med vind (20 knop) forfra ca 50 grader, så vi kjørte med rev i storseilet og forseilet. Dette stredet mellom Sardinia og Italia er litt beryktet og det pleier å være en del vind her. Vi gjorde mellom 6 og 7 knop og var godt fornøyd!!
Det er jo spennende å skulle til  et nytt land. Ekstra spennende er det fordi vi ikke har noen guidebok, hvordan skulle vi klare oss uten rådene fra vår etter hvert gode venn Rod Heiel (forfatter av  mange guide bøker for seilere i Middelhavet) Det hjelper heller ikke at ingen av oss kan fransk, franskmennene er som kjent ikke så glad i engelsk...

Vi kom oss greit over til Korsika, og da gjenstår bare det mest spennende oppankring….Vi hadde googlet oss frem til fremgangsmåten i havnen her i Bonifatio. Det vanlige her var å ta ta en plass, man måtte prøve å ta en som da ikke var opptatt…vi hadde også lest og sett to bukter før hovedhavnene som kunne egne seg for ankring. Det er jo litt interessant når prisen for havneplass ligger rundt 150 euro natten.
Vi kjørte inn i en nydelig bukt, den er visstnok en av Middelhavets fineste naturlige havner.

Innkjøring til Bonifatio; en nydelig bukt som åpner seg her! Kjipt med IPhone bilder, menmen….

Vi ser at bukt nummer 2 egner seg godt for oppankring, her er det ledige plasser. Den ligger greit ifht vinden med tanke på at det er meldt 30-40 knops vind ila natten. Vi må da svømme med line til land og ankre opp med anker. Vi kjører inn og med 16 knop vind er det litt ukomfotabelt å navigere inn i en trang bukt, ting bør helst skje fort. Ankeret låres og Jon ville svømme inn, men ombestemmer seg så Renate hopper uti…hun svømmer så fort hun kan og prøver å få festet tauet før vinden tar båten…men det klarer hun ikke, og svømmer tilbake. Jon har imellomtiden fått ankeret til å sitte og en ny tur planlegges så. Ankeret må opp, men det går ikke…hm…har ankervinsjen gått i stykker?? Nei, ankeret kan kjøres ned og opp til ett visst nivå. UPS!!
Ankeret sitter fast i noe…Ankeret kjøres opp og ned, båten kjøres frem og tilbake, men vi får det ikke fri. Renate ser det, men det er noe som holder det nede…
Da kommer en mann fra en av seilbåtene og foreslår at vi legger båten inntil hans nabobåt for der var det ledig plass. Så burde vi dykke ned,  ankeret hadde nok satt seg fast i mooringslinjene som lå over hel bukta…..det var ikke lov å ankre opp der, det sto på et skilt på fransk!!
Ja, god ide!! Få stabilisert båten også jobbe med ankeret etterpå… Han hjalp å dra, <Jon dro og fendere ble ivrig brukt mens vi dro båten inn i mellom to båter. PHU!! Da lå den i ro, uten å renne på noen båter.
SÅ var det ankeret. Jon uti…

God stil og rett utstyr er viktig!!

Jon kom nedslått opp -det er for dypt…12-15 meter. Hvordan kan vi da gjøre dette?? OPP skal det!!
Vi hadde jo fått ankeret godt opp fra bakken før, så båten ble sikret godt og løsnet på, deretter tok Jon seg en ny tur ned. Ankeret hadde satt seg fast i en sjakkel. Merkelig…Men Jon tok med seg tau ned  og  tredde i sjakkelen som holdt ankeret. Vi festa så tauet vårt kjempegodt i båten og 1-2-3 slapp ut ankeret vårt. Fikk vi det løs?? JA!!!!!!
Der var båten sikret godt og ankeret løs. PHU!! Skjønner godt tradisjonen med ankerdram i slike sammenhengerJ

Så var neste ekspedisjon å komme seg inn til Bonifatio. Vi har lært at de ikke alltid er så glad i oss når vi kommer med vår lille gummibåt. Så vi tenkte vi kunne gå….

Jonas og Sara går fjellvien til stranda...

Damen på nabobåten mente det var en vei fra bunnen av bukten. Den burde vi prøve og det gjorde vi. Vi gikk gjennom kratt og skog og trær…Det viste seg å være en steingammel vei i stein. Den har blitt hugget ut og de har laget murer langs sidene. Tenk hvor mange timer det har gått med på å lage den...

Vel nede i Bonifatio fant vi supermarked og lekeplass. City Train har de også her og vi ble med den opp til gamlebyen på høyden. Veldig fint herJ

Det var litt vanskelig å forstå hva alt var for noe, guiden snakket bare fransk og alle infotavler var på fransk. Menmen…vi har sett Bonifatio.
Nå siter vi nede i båten (for første gang) med levende lys og en kopp te, det uler utenfor og det er egentlig ganske koselig her nede.

Vinden var sterk ila natten, men vi lå godt fortøyd. Jon sov visstnok litt dårlig og måtte opp å sjekke fortøyningene ila natten. Nabobåten hadde fårr gummibåten med motor snudd ila natten, så det var skikkelig vær. Vi fikk besøk av våre italienske naboer på kaffi (de som hjalp oss)-veldig kosleig!! Vi hadde tenkt å dra på morgene , men fant ut at vi ville vente til kvelden for å la sjøen legge seg litt. Vi roetan i båten, hadde rengjøring og skole, før vi dro inn igjen til byen, og fikk bunkret opp enda mer. Vi vet jo ikke når vi ser butikk igjen neste gang…

7-tia kastet vi loss, dro henom for å fylle opp med disel, men der var stengt!! KJIpern…så ut som der var billig disel her i Frankrike. VI dro da viderer ut mot havet. Renate var nede i båten og ryddet opp oppvasken da det SMALT!!! Båten for hit og dit, kopper og kar fløt på benken. Alt måtte kastes inn i skapet, mens det som var inni skapet prøvde å komme seg ut….. Himla for en sjø!! 4-5 meter bølger fra alle steder… Vi prøvde seilene, men da Jon også begynnte å kjenne sjøen på magen fant vi ut at det ikke nytter å dra til Spania i dette været. VI dro dermed tilbake til Sardinia og vår lune, gode bukt. Her sov vi rolig og stille natten gjennom. Neste dag gjør vi et nytt forsøk mot Spania. Vi må først dra 50 nautiske mil langs nordsiden av Sardinia og setter av gårde tidlig tirsdag morra…vi var forbredt på fortsatt rotete sjø. men den var blitt rolig igjen ila natten-deilig!! Så vi fikk en fin seilas nordvestover langs Sardinia. Vi har lite disel nå og må få fylt…vi vil ikke gjøre samme blemmen som i Frankrike å komme når det er stengt, så vi drar innom Castelarno. Her var det en svært hyggelig dame som betjente pumpene. Deilig med fulle tanker!!
Havnen så god ut og da det er lenge siden Jon har sovet godt, fant vi ut at vi skulle bli der natten over. Så fikk vi fylt opp med vann, vasket båten og tatt oss en god dusj alle sammen:-) Det unner vi oss ikke når vi er underveis, da vi aldri vet hvor lenge det er til neste gang vi får fylt vanntankene igjen… Vi likte denne havnen:-) De hadde septemberpriser, supermarked på kaien og selvbetjente vaskemaskiner. Det er rart hvordan sånne "valige" ting som tilgang på vaskemaskin, dusj og kort vei til butikk blir viktig på tur:-)

Nå er vi på vei mot Fornelli-passasjen hvor det er grunt. Det grunneste partiet er på 3m, og det gjelder å treffe det og ikke kjøre på grunn!!! Ved mye vind er det ikke anbefalt å kjøre gjennom her, for da gjør svellen det grunnere. Men det er rolig utpå i dag og vi ser båter som går gjennom der nå, så dette bør gå bra…det er veldig ok å spare de 20 nautiske milene ekstra det ville være å kjøre rundt øya… Etter denne passasjen har vi 190 nautiske igjen før vi når Spania og Menorka. Der satser vi på å komme før det blir mørkt imorra kveld…vi får bare seile på!! Det er meldt rolig med vind fra siden, så vi håper det er mulig å seile...tvitvi:-)



2 kommentarer:

  1. Åååå, så spennende dere har det. Og midt oppi det hele har dere hele barneflokken...lille/store Hanna.....Vi reiser til Gran Canaria til Lørdag ( som nevnt). Synd det ikke klaffet med der dere er. Men dette er en hopp-på tur fra Kjevik. Ikke flust å velge i og så bruker vi høstferien til å slikke litt ekstra sol. Hvordan går det med skolearbeid mon tro? Synnøve merker at mengden lekser har økt i år. Gangetabellen er dødsviktig dette året. Kan ennå gjøre slurvefeil med å skrive feks at 4 X 2 = 42. Så det er MYE å tenke på ved testing. Sylvi trener på leseferigheter. Det er tempo som gjelder i 2.klasse. Jaja, her går dagene i det vante med fotballtreninger, kamper, jobb,skole,spise og sove og litt leking. Vi snakkes plutselig, iallefall chattes på face... Hils alle sammen fra alle oss i Søm terrasse. Kaninene Snutte og Blinke hilser også

    SvarSlett
    Svar
    1. Så koselig å høre fra dere!! Vi syns det var skikkelig dårlig timing på den sydenturen deres…men skjønner godt behovet for å ferie solslikking i høstferien:-) Vårt solbehov er dekket og vi befinner oss i skyggen når vi kan, faktisk!! Skolearbeidet går greit, de bruker nok mindre tid på skole her enn hjemme, men har jo fått med seg skolebøkene og jobber jevnt og trutt med dem…også lærer de forhåpentligvis litt annet i tillegg….Dert blir litt mindre noen dager og mer andre dager alt ettersom planene for dagen er. Men lesing i 30 min må gjøres hver dag!! Rebekka tok gangesertifikatet her om dagen på første forsøk!! Her er dagene kjempeforskjellige, men likevell veldig fulle. Det er så utrolig mye å gjøre alså…det ikke noe ferie!! Det deilige er at vi kan følge vårt eget tempo og ikke klokka…Skal hilse MASSE fra alle ombord!!

      Slett